Arkiv

Arkiv för ‘Okategoriserade’ Kategori

Nåväl, vad är väl en vinterdag i Göteborg..?

december 19th, 2014 Comments off

Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar!

 

039 m4

Förra året vid den här tiden (se längre ner) så upptog tiden och tidens hastighet en del utrymme när vi skulle skicka det årets julhälsning. Även det här året så kommer jag att referera till några rader ur en artikel, av Johan Norberg i DI den 13 dec 2014, som också till vissa delar handlar om hastighet och då mer om förändringars hastighet. Han skriver bl.a om ”ett företags genomsnittliga livslängd på S&P 500 har minskat från 61 år på 50-talet till 18 år idag. Risken att drabbas av en varumärkeskatastrof (att förlora 20% av aktievärdet på en månad) under en femårsperiod har ökat från 20% till 80% på två decennier. Den genomsnittliga livslängden på en VD-post har halverats. Microsoft köper Minecraft för mer än vad Volvo Personvagnar såldes för”.

Visst är det enkelt att känna frustration över allt som man borde hängt med på, utvecklat sig inom, gjort och kanske ibland inte gjort. Det är lätt till, att ta till, ordet kris. I somras läste jag en bok där jag fick veta att de kinesiska tecknen för kris betyder fara + möjlighet. Det känns lite som att en kris på kinesiska är som judo – man använder sig av motståndarens kraft och rörelseenergi till sin egna fördel för att försätta motståndaren ur balans och gå segrande ur kampen. Men som någon har sagt:

Du kan inte alltid kontrollera vad som händer omkring dig
men du kan ha kontroll på vad som händer inom dig

Med tanke på det här så kanske man ibland kan kosta på sig lite långtråkighet, lyssna på musik, se en film, läsa en bok, dreja, spela ett parti schack, lösa ett korsord eller varför inte bara föra ett stillsamt samtal om något som känns viktigt och angeläget.

Vi på Peranit vill önska dig en härlig och alldeles …. alldeles underbar jul, nyår, ledighet och ett spännande 2015.

Eva & Claes

Nu börjar Johanna på Capio!

augusti 15th, 2014 Comments off

Vi önskar Johanna varma lyckönskningar i hennes nya roll inom Capio. Det här är från vår ”avskedsfest” för Johanna. Varma lyckönskningar och på återseende.//Eva och Claes

Ha en underbar sommar!

juni 30th, 2014 Comments off

Varma och Goda Julhälsningar!

december 18th, 2013 Comments off

God Jul vill vi på Peranit önska dig!

Liksom Di utser årets gasell varje år, så gör vi på Peranit det också. Och i år, liksom alla tidigare år, så blir det tiden som har haft högst tillväxt uttryckt i någon form av hastighet.

Nu ser vi fram mot ett 2014 som förhoppningsvis till vissa delar kommer att likna 2013 väldigt mycket men till andra delar är det vår förhoppning att året kommer att uppvisa helt nya, överraskande och andra sidor.

2009 – för snart fem år sedan – kom Bodil Jönsson ut med en uppföljare till sin kioskvältare till bok ”Tio Tankar om Tid”. Uppföljaren bar namnet ”Tio år senare”, en bok som handlar om vad som hänt under 1999 – 2009. Bland annat behandlades följande frågor; (ur en artikel i SvD, 2009-10-12)

“Hur har till exempel vår ständiga nåbarhet förändrat vårt familje- och arbetsliv? Hur påverkas vi av att ständigt googla, chatta, messa, facebooka och twittra? Och hur förhåller vi oss till det faktum att vi lever allt längre samtidigt som det förflutna spelar allt mindre roll, erfarenhet får allt mindre värde och vuxenskapet desavoueras?

Stressar något mindre tycker sig Bodil Jönsson se att vi gör i dag.
– Folk tar ut semester litet mer än för tio år sedan, och man jobbar över mindre på kvällarna. Jag tror att debatten om utbrändhet skapade rädsla hos många.

Samtidigt har teknikens alla utbud, valmöjligheter och valtvång gjort att vi börjat ägna oss alltmer åt småttigheter, tycker hon. Eller ”lätt och lagom-uppgifter”, som hon kallar det. I dag är det färre än för tio år sedan som engagerar sig på riktigt för något mer långsiktigt och övergripande. Vi plottrar bort vår tid genom att vara ständigt tillgängliga, genom att till exempel ständigt berätta var vi är, (i mobilen), och ständigt rapportera om vad vi gör, (på facebook).

– Till sist blir dygnet så fullt med små detaljer att vi aldrig kommer till de stora, svåra men också verkligt roliga uppgifterna. Vi får brus och villervalla i stället för engagemang. Och det är litet sorgligt. För visst kan det kännas skönt när man har rensat skrivbordet eller fixat disken eller trädgården. Men det gör dig inte hälften så lycklig som du blir av att känna att du faktiskt klarat av en arbetsuppgift som du riktigt gärna ville göra.

Många har blivit rädda för att anstränga sig, tror Bodil Jönsson.
– Men det är inte farligt att anstränga sig, tvärtom. Glöder man för något gör det inte så mycket.”

När jag ännu en gång läste ovanstående, så slog det mig att jag nog skall göra som en av Peranits favoriter, nämligen Winnerbäck, som skriver följande i ”Hugger i Sten”:

Jag dricker glögg
Med balkongdörren öppen i natt
Jag är så trött på alla mail och koder
Jag vill ha dig här på riktigt i natt

Och suga liv ur din halspulsåder

….
Och med tanke på den stundande högtiden och den fina traditionen att ge gåvor till varandra, tillsammans med ovanstående rader, så slog det mig att det visserligen var längesedan jag lämnade blod men när jag väl gör det, så är det få saker som gör mig så innerligt glad, lycklig och nöjd över mig själv – och det utan särskilt stor ansträngning. Det som dock kräver lite större ansträngning, det är att uppfylla alla barns önskningar. På en kladdig och lite till åren kommen önskelista som inte var genomsköljd i ett rättstavningsprogram (fanns inte på den tiden) så var en av många önskningar ett: Buskort.

Och för dig som kommer att ge bort någon form av gåva som har batterier i sig – glöm då inte följande:

Från Peranits sida kommer vi år att rikta vår uppmärksamhet mot alla nuvarande och framtida barn och andra familjemedlemmar som på ett eller annat sätt drabbas av Cancer, genom att stötta Cancerfonden i dess ansträngningar.

Till sist så vill vi tacka dig för det gångna året och önska dig en avkopplande och härlig jul och att 2014 kommer att uppfylla alla dina bästa förväntningar.

Eva, Johanna & Claes

Varma Luciahälsningar!

december 13th, 2013 Comments off

//Claes IMG_1005.MOV

På konferens med SRF!

augusti 22nd, 2013 Comments off

Tack för en rolig eftermiddag.//Claes Skickat från min iPhone

Sommarhälsning 2013!

juni 30th, 2013 Comments off

Visst är det väl lite konstigt hur både tid och väder har förändrats sen vi var små. Jag minns med största säkerhet att när jag var liten var sommarlovet en ocean av både tid och sol. Jag kan faktiskt inte komma ihåg att det regnade en enda dag och då ska man tänka på att sommaren dessutom var mycket längre än idag. Barnen har satt sig ute under tak med varsin iPad och filt medan regnet strilar, droppar, plaskar och piskar. Det är som om hela naturens törst ska släckas på en enda sommardag som blir till två och tre och ja – många blir det! Ett välkänt citat manar till eftertanke;

”Livet handlar inte om att vänta tills ovädret går över utan det handlar om att lära sig dansa i regnet”

Jag tänker att kanske är det så att det är våra barndoms sommarminnen som stökar till det för oss. Felaktiga förväntningar gör oss besvikna men förväntningarna och hur vi upplever livet kan vi många gånger bestämma själva!

För många år sedan hälsade jag på hos mina föräldrar nere i Skåne. Först tog jag en tur runt om i trädgården med den ena, väldigt bedrövade, föräldern;

”Har du sett hur Skillan har spritt sig i gräsmattan, det blir en enda sörja och det är nästan omöjligt att klippa gräset”

En stund senare tog jag en tur med den andra, upprymda, föräldern;

”Har du sett vad fantastisk Skillan har brett ut sig – det ser ut som ett blått hav i gräsmattan!”

”Det är viktigt för vår hälsa och våra liv att vi har roligt och njuter av livet. Gör något varje dag som får ditt hjärta att sjunga” Marica Wieder, författare

 

Med dessa ord vill vi önska er en riktigt skön sommar oavsett väder, njut av ledighet med familj och vänner, dansa i regnet!

 

Claes, Eva och Johanna

Still the King of BI Tools!

april 10th, 2013 Comments off

Spreadsheets: Still the King of Business Intelligence Tools http://smartdatacollective.com/raqsoft/117471/spreadsheet-king-business-intelligence-tools

Tell Better Data Stories with live data!

april 10th, 2013 Comments off

Tell Better Data Stories with Motion and Interactivity http://blogs.hbr.org/cs/2013/04/tell_better_data_stories_with.html

Snart dags för nästa stora steg för Excel!

mars 26th, 2013 Comments off

 

Att skapa beräkningar och analyser genom att skriva som man talar verkar vara på gång. Coolt!

 

 

Hälsningar

Claes