Hem > Okategoriserade > Varma och Goda Julhälsningar!

Varma och Goda Julhälsningar!

december 18th, 2013

God Jul vill vi på Peranit önska dig!

Liksom Di utser årets gasell varje år, så gör vi på Peranit det också. Och i år, liksom alla tidigare år, så blir det tiden som har haft högst tillväxt uttryckt i någon form av hastighet.

Nu ser vi fram mot ett 2014 som förhoppningsvis till vissa delar kommer att likna 2013 väldigt mycket men till andra delar är det vår förhoppning att året kommer att uppvisa helt nya, överraskande och andra sidor.

2009 – för snart fem år sedan – kom Bodil Jönsson ut med en uppföljare till sin kioskvältare till bok ”Tio Tankar om Tid”. Uppföljaren bar namnet ”Tio år senare”, en bok som handlar om vad som hänt under 1999 – 2009. Bland annat behandlades följande frågor; (ur en artikel i SvD, 2009-10-12)

“Hur har till exempel vår ständiga nåbarhet förändrat vårt familje- och arbetsliv? Hur påverkas vi av att ständigt googla, chatta, messa, facebooka och twittra? Och hur förhåller vi oss till det faktum att vi lever allt längre samtidigt som det förflutna spelar allt mindre roll, erfarenhet får allt mindre värde och vuxenskapet desavoueras?

Stressar något mindre tycker sig Bodil Jönsson se att vi gör i dag.
– Folk tar ut semester litet mer än för tio år sedan, och man jobbar över mindre på kvällarna. Jag tror att debatten om utbrändhet skapade rädsla hos många.

Samtidigt har teknikens alla utbud, valmöjligheter och valtvång gjort att vi börjat ägna oss alltmer åt småttigheter, tycker hon. Eller ”lätt och lagom-uppgifter”, som hon kallar det. I dag är det färre än för tio år sedan som engagerar sig på riktigt för något mer långsiktigt och övergripande. Vi plottrar bort vår tid genom att vara ständigt tillgängliga, genom att till exempel ständigt berätta var vi är, (i mobilen), och ständigt rapportera om vad vi gör, (på facebook).

– Till sist blir dygnet så fullt med små detaljer att vi aldrig kommer till de stora, svåra men också verkligt roliga uppgifterna. Vi får brus och villervalla i stället för engagemang. Och det är litet sorgligt. För visst kan det kännas skönt när man har rensat skrivbordet eller fixat disken eller trädgården. Men det gör dig inte hälften så lycklig som du blir av att känna att du faktiskt klarat av en arbetsuppgift som du riktigt gärna ville göra.

Många har blivit rädda för att anstränga sig, tror Bodil Jönsson.
– Men det är inte farligt att anstränga sig, tvärtom. Glöder man för något gör det inte så mycket.”

När jag ännu en gång läste ovanstående, så slog det mig att jag nog skall göra som en av Peranits favoriter, nämligen Winnerbäck, som skriver följande i ”Hugger i Sten”:

Jag dricker glögg
Med balkongdörren öppen i natt
Jag är så trött på alla mail och koder
Jag vill ha dig här på riktigt i natt

Och suga liv ur din halspulsåder

….
Och med tanke på den stundande högtiden och den fina traditionen att ge gåvor till varandra, tillsammans med ovanstående rader, så slog det mig att det visserligen var längesedan jag lämnade blod men när jag väl gör det, så är det få saker som gör mig så innerligt glad, lycklig och nöjd över mig själv – och det utan särskilt stor ansträngning. Det som dock kräver lite större ansträngning, det är att uppfylla alla barns önskningar. På en kladdig och lite till åren kommen önskelista som inte var genomsköljd i ett rättstavningsprogram (fanns inte på den tiden) så var en av många önskningar ett: Buskort.

Och för dig som kommer att ge bort någon form av gåva som har batterier i sig – glöm då inte följande:

Från Peranits sida kommer vi år att rikta vår uppmärksamhet mot alla nuvarande och framtida barn och andra familjemedlemmar som på ett eller annat sätt drabbas av Cancer, genom att stötta Cancerfonden i dess ansträngningar.

Till sist så vill vi tacka dig för det gångna året och önska dig en avkopplande och härlig jul och att 2014 kommer att uppfylla alla dina bästa förväntningar.

Eva, Johanna & Claes

Kommentarer är avstängda.