Excel

april 2nd, 2011

Excel är ett ovärderligt verktyg om man som vi jobbar med ekonomiadministrativa funktioner, uppgifter och lösningar. Vi har här tänkt lägga upp lite information, länkar mm. för att delge er tips och tricks.

1982 flyttade jag till Göteborg. Jag började på ett bolag som hette Océ Svenska AB. Jag jobbade på en avdelning som hette kundservice. Vi hade bl.a hand om all fakturering av servicekontrakt, vi skrev alla offerter, vi ansvarade för kund- och artikelregister. Ett par år senare blev en kollega till mig sjuk. Han jobbade som Business Controller för ett affärsområde vilket omfattade allt som hade med kontorskopiering att göra och jag fick ”vicka” för honom. Detta inträffade i ganska känsligt läge då vi var mitt uppe i en budgetprocess. Jag fick snabbt försöka sätta mig in i vad som skulle göras. Med gott stöd från arbetskamrater och chefer (Janne Wallengren och Stefan Beinhoff – stort tack) tillsammans med stora rutade A3-papper (de så kallade budgetschabraken – eller The Swedish Paper Based Budgeting System – Based on Open Source and completly free – ver 1) fick vi så småningom ihop en budget. Detta var första och sista gången som jag fick nöjet att använda mig av det här systemet. Ett par månader efter avslutat budgetarbete började IBM XT och något senare IBM AT att rullas ut och vinna terräng hos alla ”number crunching people”. Efter en tre-dagars kurs i Lotus 1-2-3 (den enda spreadsheet-kursen jag gått) var jag såld och har allt sedan dess, på olika sätt, nyttjat kapaciteten i liknande programpaket. På senare år har det varit Excel som tagit över ledarskapet inom genren.

Under min tid på Océ kunde jag konstatera att det tog lika lång tid att få ordning på en budget i det pappersbaserade systemet som i det datorbaserade. Den stora skillnaden var att i det pappersbaserade hade vi möjlighet att göra en budget medan i det datorbaserade så kunde vi göra 100-tals simuleringar. Men – ledtiden var densamma.

Pivottabeller

Under den första tredjedelen av 90-talet tog Excel ytterligare ett kliv till att bli ett riktigt produktivt och användbart verktyg. Man tillförde då en funktion som kom att heta korstabulering som så småningom döptes om till Pivottabeller. Om du som ekonom ännu inte har bekantat dig med detta verktyg så vill jag varmt rekommendera dig att göra så. Om du vill ha lite stöd för att komma igång så kan du bl.a hitta klicka här: Pivottabeller

Funktioner för ekonomer

Om du är ekonom och du har ont om tid men du vill lära dig absolut det viktigaste och mest betydelsefulla för att på ett bra och snabbt sätt kunna fullgöra dina arbetsuppgifter – läs då vidare. När detta är sagt måste jag dock tillägga att ovanstående förutsätter att du inte är nybörjare på Excel. Det krävs att du är en relativt van Excelanvändare.

Här följer en länk till lite instruktionsfilmer

Kommentarer är avstängda.